«Ξαναχτυπά» ο Κυριάκος Βελόπουλος για την «Παναγία την γκέισα», με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης να ζητά, την απόσυρση του βιβλίου Θρησκευτικών της Γ´Δημοτικού.
Ο Κ. Βελόπουλος ο οποίος στο debate των πολιτικών αρχηγών – πριν τις εκλογές του Μαΐου – είχε δείξει δύο φωτογραφίες από σχολικό βιβλίο που τάχα μου απεικόνιζαν την Παναγία ως Ινδιάνα και γκέισα, επανήλθε στο ζήτημα με ερώτησή του προς τον υπουργό Παιδείας.
«Όπως έχει αναφέρει η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, η απεικόνιση της Παναγίας, ως γκέισας ή Ινδιάνας κλπ στο βιβλίο Θρησκευτικών της Γ’ τάξης του Δημοτικού απηχεί μεθοδεύσεις συγκεκριμένων κύκλων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη η παιδαγωγική επιστήμη και η Ορθόδοξη Θεολογία, όσον αφορά στην υποχρεωτική, σύμφωνα με το Σύνταγμα, εκπαίδευση των νέων παιδιών για τα θέματα της Ορθόδοξης Πίστης. Το ανωτέρω βιβλίο Θρησκευτικών, κρίθηκε ακατάλληλο από το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις υπ’ αρ. 1749/2019 & 1750/2019 Αποφάσεις του, ως μη νόμιμο, μη θεολογικό και μη παιδαγωγικό. Παρ’ όλα αυτά, έχοντας υποστεί κάποιες μη επουσιώδεις επεμβάσεις, δόθηκε προς χρήση εκ νέου το ανωτέρω βιβλίο στους μαθητές, παρά το ότι το κρίθηκε απορριπτέο, τόσο από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, όσο και από το ΣτΕ» αναφέρει στην ερώτησή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.
Υπενθυμίζεται ότι ο Βελόπουλος δείχνοντας τις εικόνες στο debate είχε αναφέρει: «Αυτές οι φωτογραφίες είναι σε βιβλία Γ΄ Δημοτικού. Δεν είναι πρόστυχο; Δεν είναι χριστιανοφοβία; Γιατί δεν το καταγγέλλει κανείς; Σε παιδάκια δημοτικού αυτά. Γκέισα, πόρνη – συγγνώμη για τη φράση – Παναγιά».
Ο Σταύρος Γιαγκάζογλου, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ένας εκ των συγγραφέων του σχολικού εγχειριδίου είχε μιλήσει στην «Καθημερινή» και είχε απαντήσει στους ισχυρισμούς του προέδρου της Ελληνικής Λύσης σημειώνοντας τα εξής:
«Έχουμε ένα μάθημα για τη γέννηση του Χριστού, την ενανθρώπισή του, το οποίο είναι γεμάτο από εικόνες και παραστάσεις για το πώς την απεικόνισαν διάφοροι λαοί που είναι χριστιανοί ή έγιναν μέσα στην Ιστορία. Οι εικόνες που παρουσιάστηκαν στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών είναι αναπαραστάσεις της Παναγίας με το βρέφος από την Ιαπωνία και από τη Λατινική Αμερική.
Ο Ιερός Φώτιος, πατριάρχης και σημαντική προσωπικότητα που έζησε τον 9ο αιώνα και έπαιξε ρόλο στην αναγέννηση των γραμμάτων, λέει τα εξής: “Οι Ελληνες νομίζουν ότι ο Χριστός φάνηκε όμοιος με αυτούς στη Γη. Οι Ρωμαίοι το ίδιο. Οι Ινδοί το ίδιο. Το ίδιο επίσης νομίζουν και οι Αιθίοπες. Αρα πολύ νωρίς το Βυζάντιο ήξερε ότι η πίστη έπρεπε να σαρκωθεί στις διαφορετικές γλώσσες και πολιτισμούς.
Συνεπώς, είναι μακρά παράδοση της Ορθοδοξίας να χρησιμοποιεί τα ήθη, τα έθιμα και στοιχεία από τον πολιτισμό λαών, ώστε να εκφράσει τη νέα πίστη σε ένα λαό. Το ίδιο έγινε και στην εικονογραφία”. Παρόμοιες εικόνες υπάρχουν και σε άλλα βιβλία, δείχνοντας ότι ο Χριστός δεν ανήκει σε μία ράτσα, φυλή, αλλά σε όλο τον κόσμο».